Saturday, April 5, 2014

Resipi Kari Dhal Daging

Lame sgt dah tak mkn lauk dhal ni.  Lagi-lagi masakan ibu sendiri.  Disebabkan request anak dia yg teringin bebenor mkn dhal ni, mak ioll masakan lauk dhal harini.  Ok jom kite tgk ape resipi dia.

Bahan-bahan :

(bahan A)
- 2 ketul terung
- 7 batang kacang panjang
- 2 biji lada hijau
- 2 biji cili merah
- 2 biji tomato
- 1 batang carrot
- 2 biji kentang
(potong kecil semua bahan A)

(bahan B)
- 1 kg daging
- 100 g kacang dhal
(2 bahan ni direbus dahulu hingga empuk)

(bahan C)
- 1 labu bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 tangkai daun kari
- rempah (kayu manis, bunga lawang)
- 1 paket rempah kari
- 1 biji santan
- air
- garam (perasa)
- 1 hiris asam keping (optional)

cara-cara :
- rebus dahulu bahan B hingga empuk.
- periuk lain, tumis bahan perencah (bawang & halia) beserta rempah.
- setelah naik bau masukkan daging & yg sudah empuk bersama air rebusan.
- masukkan kentang dan carrot.
- tunggu hingga kentang hampir empuk, masukkan rempah kari, tomato, daun kari dan air jika perlu.
- setelah semua sebati, masukkan baki kesemua bahan2 A dan santan.
- tambahkan perasa ikut selera anda.
- jika nak masam lagi boleh la tambah asam keping.