Wantan
- 2 ketul isi ayam
- 3 sudu makan stok ayam
- 1/2 labu bawang merah besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji carrot australia. (saiz sederhana)
- 3 biji cendawan shitake
- 2 helai daun bawang
- 1 sudu teh lada sulah
- 1 sudu teh lada hitam
- 3 sudu teh minyak bijan
- 5 sudu makan tepung
- garam secukupnya
- kulit wantan
cara-cara :
- blend kesemua bahan diatas kecuali kulit wantan.
- setelah semua hancur, buat bentuk wantan dengan kulit wantan.
- goreng menggunakan kaedah deep fried atau rebus dalam sup pun boleh.
Ayam BBQ
- 3 ketul ayam dipotong melintang (bahagian isi atau thigh)
- 1 inci halia
- 1 hirisan asam keping
- 1 sudu teh kicap pekat
- 1 sudu teh kicap cair
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu teh madu
cara-cara :
- rebus ayam bersama halia dan asam keping
- setelah masak, keluarkan ayam dan perap selama 5 minit.
- kemudian goreng sekejap dengan sedikit minyak untuk moistkan ayam.
- lebihan air rebusan ayam boleh dijadikan stok ayam dan sup.
Sup
- 2 sudu besar bawang goreng
- 2 helai daun bawang dihiris
- stok ayam
- garam secukupnya
cara-cara :
- air rebusan ayam tadi dipanaskan, keluarkan asam keping dan halia.
- masukkan bawang goreng, garam & hirisan daun bawang.
- boleh masukkan dim sum jika mahu.
Jeruk Cili
- 7 tangkai cili padi thailand / 5 tangkaicili hijau
- 8 sudu makan cuka
cara-cara :
- potong cili halus-halus.
- kemudian rendam dalam cuka.
- sebenarnya jeruk cili ni dibuat sehari awal atau beberapa jam awal, tp mummy suka dia separuh jeruk separuh fresh.
Mee Wantan
- 2 gulung mee wantan
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh sos kicap pekat
- 1 sudu teh sos kicap cair
- 2 sudu teh minyak bijan
- 2 sudu makan minyak untuk menumis
- secubit garam (jika perlu sebab kicap dah masin)
cara-cara :
- cincang sehingga lumat bawang putih tumis hingga naik bau.
- masukkan bahan-bahan kecuali minyak bijan.
- setelah sebati, tutup api dapur kemudian baru masukkan minyak bijan.
Hiasan (additional)
- 6 tangkai sayur sawi (ambil daun shj)
- 1 ketul kecil ayam
cara-cara :
- rebus sayur sawi hingga warna hijau kelihatan segar dan keluarkan (separuh masak)
- rebus isi ayam, isinya disiat halus.
- kemudian hias pada makanan anda.
Ni ioll punye mee wantan. Takde hiasan sebab D tak suka sawi, sekian. |