Petang tadi mak ioll request nk makan tomyam. Si ayah pulak harini malas nk keluar pergi kedai sebab jerebu. Ok, ioll pun volunteer la masakkan tomyam utk mak. Tomyam ni rs dia ala-ala kedai awe thai tu. So, bahan-bahannya :
Pes Tomyam
- 2 tangkai cili merah
- 8 tangkai cili kering
- 2 inci lengkuas
- sebesar ibu jari belacan bakar
- 5 helai daun limau purut (dibuang urat)
- 2 batang serai
- 1 biji perahan air limau
- 2 labu bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji tomato
- 5 sudu teh sos ikan
- asam jawa
- garam & gula
Cara-cara :
- blend semua bahan-bahan hingga lumat.
- Tumis atas kuali dengan minyak masak hingga bahan-bahan kering seperti pes.
Tomyam
- 1 labu bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- sotong
- 3 ketul ayam
- 1 batang carrot
- 1 batang saleri
- 7 batang cili thailand
- bunga kobis
- daun ketumbar
- 2 biji tomato
- 4 sudu pes tomyam
- 1 inci lengkuas
- 3 batang serai
- 5 helai daun limau purut
- 3 biji air limau nipis
- garam & gula secukup rasa
cara-cara :
- panaskan air bersama ayam yg dipotong kecil.
- masukkan carrot yg dipoyong kecil.
- masukkan lengkuas yg diketuk bersama akar daun ketumbar dan biarkan seketika.
- masukkan pes tomyam bersama seeai & daun limau purut.
- masukkan serentak bawang besar dipotong memanjang, bawang putih diketuk, cili padi diketuk, bunga kobis dipotong kecil & sotong.
- bila sotong hampir masak, masukkan garam, gula bersama saleri & daun ketumbar. Tutup api.
-** additional shj, kalau nk pekat sikit letak susu cair.
****gambar akan diupload nt. Lepas siap terus solat td, nk ambik gambar, tp tomyam dh tinggal ciput utk ioll mkn. adeh.
p/s:- bahan2 diatas benda asas, kalau nk tambah daging ke ketam ke terpulang pd kreativiti masing2.