Sunday, March 16, 2014

Resipi Spegetti Alio Olio

Petang hari minggu ni seronok skali skala lepak dalam rumah je.  Lagi pun hujan rahmat seharian di Melaka ni (tak tau la kalau tempat lain pun same, tak tgk berita ramalan cuaca harini).   D pula hari ni request tak nak makan nasi, nk spegetti.  So, mummy masak ape yg ade je la.

Bahan-bahan :
1/2 peket spegetti
6 ekor udang segar @ kupang @ sotong
6 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sb cili kisar (nk pedas lebihkan sikit)
1/2 st serbuk lada hitam
4 sb minyak zaiton / minyak masak
garam secukup rasa

cara-cara:
- rebus spegetti sehingga masak.
- panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga warnanya perang.
- masukkan cili kisar & serbuk lada hitam.
- masukkan spegetti, gaul hingga rata kemudian masukkan garam.
- bila semua sudah rata, masukkan udang atau apa saja jenis seafood anda suka.  Siap.