Tuesday, March 25, 2014

Resipi Samosa Daging

Minum petang ni rasa nk makan popia.  Ingat nk buat popia ketam.  Sekali isi ketam sudah abis daaaaa, tinggal daging burger je.  So, kite masak ape je yg ade dlm peti ais ye.  Kalau daging sedap kalau buat samosa.  Jd kite buat samosa lah ye.  Check it out.

bahan-bahan :-

isi popia
- 1/4 biji sengkuang
- 1/2 biji carrot
- 1 keping daging burger (cincang halus)
- 2 sudu teh serbuk lada sulah
- 2 sudu teh serbuk lada hitam.
- 1/2 labu bawang besar ( cincang halus)
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- garam secukup rasa.

bahan lain :
- kulit popia
- air (untuk lekatkan kulit popia)

cara-cara :-

- sagat sengkuang dan carrot.
- campurkan daging, bawang besar & putih yg dicincang.
- gaul hingga sebati, kemudian masukkan serbuk lada sulah serta lada hitam bersama sedikit garam secukup rasa.
- balut isi popia tadi bersama kulit popia.
- potong kulit popia kepada 3 bhg.  Kemudian buat bentuk 3 segi.  Sapu sikit air bagi lekatkan kulit dia.
- sudah siap balut semua isi popia td, bolehlah mengoreng.  Siap.