Asam pedas nie ade macam-macam version. Kalau ke Johor rasa lain, kalau ke Melaka rasa dia pekat sikit. Disebabkan mak mummy orang Johor, byk bebenor pulak version dia, lain ikan lain bahan-bahan dia. Kalau tanya resipi masa dolu-dolu tu ingat le..kalau tanya skrg, dh hilang ingatan pula resipi dia. Dapat pula suami org Melaka, nak pula makan asam pedas Melaka je, asam pedas lain sume tak kene selera dia. So, mummy pun cuba2 lah belajar masak asam pedas Melaka nie, mmg takde macam2 version ye, sume ikan boleh.
Bahan-bahan :-
(bahan A untuk menumis)
1 labu bawang merah* (* kisar hingga lumat)
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci belacan* (lebih kurang besar ibu jari)
20 tangkai cili kering*
10 tangkai cili padi*
1 st lada hitam (ditumbuk sehingga halus)
1/2 st biji sawi
1/2 st halba
1/2 st jintan putih
1/2 st jintan manis
(bahan B)
3 senduk minyak masak
1 1/2 st serbuk kari
1 1/2 st serbuk kunyit
2 sb asam jawa
4 ekor ikan kembong
5 biji bendi/terung
1 biji tomato (potong 4)
2 batang serai
2 biji limau nipis
2 keping asam keping (additional)
garam & perasa secukup rasa
cara-cara :-
- Panaskan minyak masak.
- Tumis biji sawi, halba, lada hitam, jintan putih & manis.
- Kemudian tumis bahan yang sudah dikisar tadi.
- Tumis sehingga cili masak.
- Masukkan air asam jawa dan air limau nipis
- Masukkan serbuk kari, kunyit, tomato yang dipotong 4 bhg & garam serta bahan perasa.
- Setelah sebati, masukkan ikan kembong.
- Biarkan dalam 1 minit, ketukkan serai, dan masukan serai pula.
- Bila ikan hampir masak, masukkan bendi.
- Biarkan sehingga ikan & bendi masak.
- Siap.