Saturday, March 1, 2014

Resipi kordial jus roselle

Musim panas ni mesti best kalau minum sesuatu yg menyegarkan.  Semalam kawan MIL beri satu beg plastik bunga roselle.  So, MIL suruh mummy buat jus dan baki dia buat jem.  Dengan pantas mummy pergi dapur bersihkan bunga roselle.

bahan-bahan :-
50 kuntum bunga roselle
1 kg gula pasir
7 liter air.

Langkah 1
buang biji bunga roselle & bersihkan

Langkah 2 :

rebuskan bunga roselle bersama gula sehingga mengelegak.

Langkah 3 :
Dah siap.  Biarkan semalaman bersama bunga roselle supaya ia pekat

Resipi Jem Roselle

- Bunga roselle td yg sudah dibuat air,blenderkan sehingga betul2 hancur.  Masak atas periuk sehingga kering.  Mummy tak letak gula sebab ambil sikit dari air kordial.  Boleh masukkan sikit tepung jagung.  Siap.

No comments: