Monday, March 17, 2014

Resipi Asam Pedas Ikan Mayung

Kalau sebut ikan mayung mesti tau orang yg masak dari negeri mane.  Ini resipi asam pedas original Muar yg diturunkan dari ibundaku yg tercinta.  Kalau kt rumah mak tu, masak je ikan mayung ni, confirm licin.  Especially bahagian kepala ikan, berebut-rebut.  Ok, berbalik semula pada tajuk asam pedas muar ni.  Harini mummy nk kongsi resipi asam pedas muar ibunda.  Check it out.

bahan-bahan:
- 1 ekor ikan mayung
- 30 tangkai cili kering
- 1 inci halia
- 3 ulas kunyit hidup (yg kecil)
- 1 labu bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 ikat daun kesum
- asam jawa
- garam & gula secukup rasa

cara-cara:
- kisar cili kering, halia, kunyit, bawang putih & merah.
- tumis bahan yg sudah dikisar sehingga pecah minyak.
- masukkan air asam jawa serta perasa dan ikan mayung.
- selang beberapa minit masukkan daun kesum.  Biarkan sehingga masak.